Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Store Lakselvtind

  H�yde: 1616 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1533 I - Lavangsdalen
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)  (2 turer)


  Turbeskrivelse
  Store Lakselvtind er en av de virkelige klassikerene i Lyngen, og en av 3-4 topper man når fra den Himmelske Freds plass. Turen opp byr på stigning opp mot 45', så her må skredforholdene vurderes.

  Store Lakselvtind er en juvel i Lyngen, og etter undertegnedes mening, et av de fineste fjellene i Lyngsalpene. Høyt, bratt, spektakulær oppstigning og enorm utsikt er stikkord for dette 1616 meter høye fjellet. Toppen er den høyeste i Lakselvtindmassivet, et veldig alpint område med mange spisse og bratte topper. Veien opp starter fra Storgammen, her følger man nordsiden av elvedalen opp til amfiet under Tomasrenna. Denne renna ligger mot sørøst og er veien videre, her er det bratt (35 grader, tidvis noe mer) så her må man vurdere skredfaren nøye. På ca 1350 moh kommer man ut av renna, og opp på den "Himmelske freds plass". Dette er et platå som danner utgangspunkt for flere fine topper i tillegg til Store Lakselvtind (Elisabettind og Tomastinden). Veien videre til toppen av Store Lakselvtind går i renna mot nord, her blir det enda brattere enn i Tomasrenna, enkelte steder over 40 grader. Midt i renna er det et parti som avhengig av forholdene kan være snøfritt. Her ligger det noen gamle slynger som kan være til hjelp, men ikke stol blindt på disse. Om man tar med ski forbi dette punktet (evt så kan de stå igjen på den himmelske freds plasS), må man vurdere selv. Renna smalner inn og blir brattere over dette partiet, så man skal helst ha gode forhold for å kjøre ski her.

  Når man kommer til toppen av renna har man kun 15-20 meter igjen til topps, men her blir det bratt og luftig. Klatreutstyr kan være nødvendig, stegjern og isøks må man uansett ha med seg. Vel oppe kan man nyte noe av den fineste utsikten Lyngsalpene har å by på (noe som ikke sier så rent lite!). Veien ned følger samme vei som opp, og med gode forhold kan man nyte fantastisk skikjøring til melkesyra tar overhånd.

  En alternativ vei opp til den Himmelske freds plass er å starte ved Djupen og gå inn Ellendalen. Ved ca 600 moh dreier man mot nord, og går mot den himmelske freds plass. Slutten av denne ruta er bratt, så det kreves stabile snøforhold. Skiene må normalt bæres de siste 120 høydemeter.

  Det kan være noe løs stein på dette fjellet sommerstid, som så mange andre fjell i Lyngen, så en vintertur er absolutt å anbefale. Hvis man virkelig ønsker å oppleve hva Lyngen har å by på vinterstid så bør man ta turen til dette fjellet!

  Kart (Klikk p� kartet for å vise bilde med inntegnet rute)
  Kart Store Lakselvtind

  Denne siden er vist 11466 ganger