Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Toppen

  H�yde: 759 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Harstad
  Kartblad: M 1332 IV Harstad
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)  (2 turer)


  Turbeskrivelse
  Toppen er en av Grytøyas små perler mot sørvest, og rommer samtidig øyas eneste tunnel. Her kan man nyte flott utsikt i bratte omgivelser. Nedturen er nordvendt, så her ligger snøen lenge.

  Fra Harstad kjører man nordover, og inn på riksvei 867 til Stornes. Her tar man ferga over til Bjørnå på Grytøya. Fra fergeleiet tar man til venstre, og følger veien til Grøtavær. Parker så på venstre side like før Toppentunnelen. Herfra kan man enten følge venstre eller høyre side av Hallevikelva opp og over tregrensen. På venstre side vil man etter hvert møte en sti som går ganske langt inn i dalens vestside, mens det på høyre side muligens er lettere terreng å forsere i starten. Sistnevnte variant er også den enkleste hvis man ønsker å komme opp på hovedstien fra Vaskinn. Over tregrensen, og oppe i flatere parti, holder man nordvestover, og tar sikte mot en forholdsvis bratt renne, men ikke verre enn at denne kan følges på høyre side oppover til skaret. Herfra ser man toppvarden, og siste stykke er lett gange til topps.

  Denne beskrivelsen er nok den korteste varianten til toppen, men den inneholder en del bratt gåing, og i starten er terrenget tidvis vanskelig. Den kanskje vanligste ruten går fra Vaskinn og mot Toppskarvannet (se kart). Uansett veivalg anbefales det å ta turen innom det sagnomsuste Hullet som ligger på høyden nord for Toppen (se kart).

  Kart
  Kart Toppen

  Denne siden er vist 9311 ganger