Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Store Hollendaren

  H�yde: 1029 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1434 II - Tussøya
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)  (3 turer)


  Turbeskrivelse
  Store Hollendaren er utmerket fjell for vårskiturer. Dette er en av de store klassikerene på Kvaløya, med muligheter for skikjøring langt ut i juni

  For å komme til Store Hollendaren fra Tromsø, så kjører man sørover på Kvaløya. Når man kommer til Eide Handel, tar man av mot Kaldfjorden og følger denne på sørsiden til man kommer til Ersfjordkrysset. Her tar man av mot Tromvik, og følger veien til man kommer helt innerst i Grøtfjorden. Her er det gode parkeringsmuligheter, og her starter turen. På godværsdager på våren treffer man garantert andre toppturentusiaster her.

  Turen opp følger et bekkesystem noe til venstre for selve toppen sett fra veien (øst), man går ikke opp det skaret som går direkte opp til toppen. På ca 250 moh er den mest kronglete delen av turen unnagjort, og her følger man et skar som går mer eller mindre vestover. Vannet på 543 passeres på oversiden (nord), og derfra gir ruten opp seg selv. Sent på våren må man regne med å bære skiene et stykke opp, tidligere på året går det fint å gå på ski fra veien.

  For nedkjøringen er det flere muligheter: Man kan velge å følge samme vei som man kom opp (tryggest), eller man kan kjøre den smale renna vest for dette, mellom knausene som på folkemunne har fått navnet Hugin og Munin. Undertegnede kjenner ikke bakgrunnen for at disse to knausene har fått dette navnet, noen som har historikken her?

  Det er også mulig å kjøre ned den store renna som er i forlengelsen av breen ned fra toppen. Denne renna er en del brattere enn normalveien ned, og utsatt for is, så det kan være fornuftig å ha sikringsutstyr med seg i sekken hvis man velger denne ruta. Som minimum bør man ha sjekket forholdene fra veien før man velger denne nedfarten. Uansett må man vurdere forholdene underveis. Utsikten fra toppen er blant de bedre på Kvaløya, med god sikt mot Store Blåmann (1044), Zapffetoppen (1016), og mange flere. Alt i alt en meget fin tur som anbefales om våren, gjerne som en midnattssoltur.

  Kart (Klikk p� kartet for å vise bilde med inntegnet rute)
  Kart Store Hollendaren

  Denne siden er vist 11343 ganger