Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Store BlÃ¥mann

  H�yde: 1044 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: M 1434 II - Tussøya
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)  (2 turer)


  Turbeskrivelse
  Store Blåmann er Kvaløyas høyeste topp, og det er ikke få som traver de ca to timene det tar å nå denne fantastiske toppen. Stor forskjell på utsikten øst og vest, finn ut hva du liker best.

  Store Blåmann er Kvaløyas høyeste fjell, og i klatremiljøer godt kjent langt utenfor Norges grenser. Nordveggen byr på imponerende storveggsklatring, 350-400 meter høy. Her finner man ruter med vanskelighetsgrad på 9-tallet. Sydpillaren på Store Blåmann byr også på fin klatring med sine ca 200 meter, denne er endel lettere og ligger på 5-tallet (ikke teknisk klatring). Heldigvis er det mulig å komme seg opp uten å klatre, slik at man kan nyte den fantastiske utsikten fra toppen.

  Fra Tromsø kjører man sørover på Kvaløya, og tar av i Eidkjosen, ved Eide handel. Kjør retning Tromvik, og man vil snart se fjellet der det ruver over nabotoppene. Det er fine parkeringsmuligheter, og stien er godt merket. Mot toppen er det enkelte innslag av klyving, men ingenting som er vanskelig og det er ikke nødvendig med noe ekstra utstyr. Vær oppmerksom på at det kan være sleipt og glatt hvis det er vått. Turen opp denne veien tar mellom 1,5 og 3 timer alt etter form og tempo.

  For de som liker luftige ryggtraverser, så kan vestryggen anbefales på det sterkeste. Denne går fra ca 750 moh og til topps, og gir masse fin klyving. Her bør man ha med seg et kort tau (25m) og noe sikringsutstyr (et kilesett, et par kamkiler og noen slynger 60/120 cm). Store delere av ryggen gåes greit uten å sikre, men enkelte passasjer kan være greit å sikre (Dette vil variere fra person til person). Det er et parti nært toppen som krever en rappel (denne kan sannsynligvis forseres ved å gå ned på sørsiden av ryggen, dette har ikke vi prøvd). Her ligger det mange gamle slynger, men som vanlig: Ikke stol på disse, man vet aldri hvor lenge de har vært der! Siste biten til topps har noen opptak som kan kreve litt sikring, etter det er det litt luftig gåing til topps og så står man ved den flotte toppvarden. Følg normalruta ned igjen.

  Se også Morten Blix' sine flotte sider (hans bok Kvaløya Archives anbefales!).

  Kart
  Kart Store Blåmann

  Denne siden er vist 22877 ganger