Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Stetind

  H�yde: 1391 moh.
  Fylke: Nordland
  Kommune: Tysfjord
  Kartblad: M 1331 III Kjøpsvik
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Stetind ble for noen år siden, med rette, kåret til Norges nasjonalfjell. En flottere tur og et flottere fjell skal man lete lenge etter. Utsikten og turopplevelsen er mildt sagt storartet.

  Fra Narvik kjører man E6 sørvestover gjennom Ballangen mot fergeleiet på Skarberget. Kort tid før Skarberget krysser man Efjorden, og like etter brua tar man av til venstre mot Kjøpsvik. Man følger så Efjorden sørover, og parkerer på stor rasteplass til venstre like etter Stetindtunnelen. Her er det fine forhold for telt- og bobilovernattting, med toaletter og nærliggende rennende vann.

  Stien opp til Stetind følger i starten Storelva, og er umulig å ta feil av. Første delen av turen går gjennom halvtett skog, men når skogrensen er passert kan man for alvor begynne å nyte de ulike fjellemassivene. Oppe ved Svartvatnet på 725 moh anbefales det å fylle opp flere flasker med vann, da dette er mangelvare lengre opp.

  Rett etter Svartvatnet er det en del steinur, men i klart vær bør det likevel være greit å se hvor stien fortsetter. Denne blir etterhvert forholdsvis bratt, så det kan være greit med litt forhåndstrening slik at ikke turen blir altfor slitsom. På ca 1150 moh kommer man opp på en slak rygg, som man følger i nordlig retning fram til fortoppen på 1314 moh. Her stopper turen for mange, mens for andre er det her turen virkelig begynner.

  Fortoppen er utgangspunktet for den enkleste ruta opp til hovedtoppen, men man må uansett stille med nødvendig klatreutstyr og klatreerfaring, selv om selve klatringen ikke er altfor krevende. Vær også obs på at man selv må sette sikringene her. Følger man normalruta til toppen er det vanskeligste partiet på klatrespråket gradert til 4+. Dette er de berømte forbitrede fingertakene som man kan lese om i ulik Stetindlitteratur. Etter dette er det forholdsvis greit videre. Toppen er overraskende flat, med størrelse som en fotballbane. Utsikten er ubeskrivelig, og må bare oppleves.

  Returen følger stortsett samme rute ned. Unntaket er en rapell, som gjøres ned fra Mysosten (samme område som fingertakene). Her er det boret inn en bolt for gjøre denne delen av turen sikrest mulig. På tilbaketuren fra fortoppen fyller man igjen vann i Svartvatnet, og tilbake på parkeringsplassen ser man igjen opp mot nasjonalfjellet og tenker tilbake på en en helt fantastisk tur.

  Kart
  Kart Stetind

  Denne siden er vist 15503 ganger