Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]




Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Hamarøyskaftet

  H�yde: 613 moh.
  Fylke: Nordland
  Kommune: Hamarøy
  Kartblad: 1231 III - Hamarøya
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Hamarøyskaftet er en av de desidert mest kjente toppene i Nordland, og er et karakteristisk landemerke fra himmel, land og sjø. Turen er luftig, men byr på en friluftsopplevelse av de store.

  Hamarøyskaftet er et kjent landemerke i Nordland, og relativt lett tilgjengelig. For å komme hit kjører man først til Hamarøy deretter følger man veien vestover til man kommer til Hamsund. Her kjører man sørover til man kommer til Langbakkan. Her tar man av og følger veien til den stopper (se kart). Vel ute av bilen er det bare å følge en godt etablert sti til foten av fjellet, dette tar ikke lang tid. Ved foten av fjellet så velger de fleste å iføre seg klatreutstyr, men sommerstid er det fullt mulig å komme seg til topps uten, ihvertfall så lenge det er tørt i fjellet. Det anbefales likevel å ha med utstyr, da det er lagt ut et rappellanker som gjør nedfarten mye enklere.

  Normalveien opp snor seg oppover vest/nordvest siden av fjellet og er ikke noe problem å finne. Noen små klatreopptak er det, men for det meste lettgått (alikevel ganske eksponert, så tau anbefales). Det finnes andre rene klatreruter opp til toppen, men disse har vi ikke gått. Det ligger endel gamle slynger i fjellet, ikke stol på disse! Undertegnede har selv vært vitne til at en slik ble brukt av et annet taulag, og den røyk da. Det gikk heldigvis bra, men man skal aldri stole på gammelt utstyr som ligger i fjellet!

  Veien ned følger samme vei som opp, med unntak av rappellen som letter nedfarten. Denne krever to 50m tau, men gjør at man slipper å gå ned de vanskeligste klatreopptakene. Alt i alt en fin topp som byr på litt luftig klyving og god utsikt.

  Kart
  Kart Hamarøyskaftet

  Denne siden er vist 19624 ganger