Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Vengsøytraversen

  H�yde: 764 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1434 I - Vengsøya
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Dette er en meget flott travers, som fint gjøres unna på en dag (8-9 timer). Totalt går man innom 4 topper, og mellom disse skal luftige egger og rygger passeres. Det kreves ikke klatreutstyr, men det er helt klart en fordel at det er tørt i fjellet før turen starter. Litt høydestyrke er også en fordel.

  Vengsøytraversen er en nydelig travers over fire topper, og luftige fine egger imellom. Turen kan starte både i øst og i vest, men det anbefales å gjøre traversen fra vest mot øst, da får man de vanskeligste partiene på vei opp. Turen er noe krevende, og man passerer luftige partier underveis. Har man ekstrem høydeskrekk så er kanskje ikke dette den ideelle turen, men er man fjellvant og ønsker en litt utfordrende tur så er denne midt i blinken. Med pauser så tar turen 8-9 timer.

  Vengsøya er ei lita øy vest for Kvaløya, rett nord for Grøtfjorden. Det går ferge dit fra Skulsfjorden, men har man tilgang på kajakk så anbefales det å padle ut. Det gir en ekstra spiss på turen. Vi padlet ut, og slo leir i Jektevika.

  Hvis man starer fra vest, så er Vengøsytinden (764 moh) første topp som skal besøkes. Starten er ved bebyggelsen noe før veis ende, og her finner man en sti som fort tar en gjennom skogen. Følg stien langs elva oppover, men ikke så langt som til Storvatnet. Når man kommer til sydryggen av Vengsøytinden så følger man denne til toppen. Det blir brattere mot slutten, men det er ikke vanskelig å nå denne. Vel oppe er det bare å nyte en fantastisk utsikt mot storhavet i vest, småøyene i nord og Kvaløyafjellene i sør.

  Veien videre går nå langs ryggen mot Horntind (719 moh). Ned til skaret mellom disse to toppene går det fint, men ryggen til Horntind kan oppleves noe luftig og bratt. Det går helt fint å komme seg opp her, men det er helt klart en fordel at det er tørt og fint når man går her. Er det vått i fjellet så kan det være småskummelt enkelte steder. Opp og ned Horntind er den mest krevende delen av ruta, men man gjør denne fint uten sikring (er man veldig utrygg kan man ha med et tau eller en lang slynge).

  Når Horntind er besteget, så går man ned til skaret mellom denne og Kvanntotind. Her blir det mer lettgådd, og det tar ikke lang tid før man er oppe på Kvanntotinden (750). Veien videre gir seg selv, det er bare å følge ryggen nedover. Her er det noen partier som er litt knotete, men man finner greit veien og kommer seg fint ned. Så er det bare å sikte seg inn på dagens siste topp, det tar ikke lang tid å komme seg til topps på denne.

  Stortind (630) er siste markerte topp for traversen, den har en liten fortopp som man fort går over, og snart står man på topplatået. Her er det flott utsikt, og et utmerket sted for lunch. Fra toppen går det to rygger nedover, her valgte vi å følge ryggen som går øst/sørøst mot Knivsegga. Her er det tydelig sti hele veien nedover, og en drøy time etter at toppen forlates så står man igjen nede på veien etter en flott tur.

  Kart
  Kart Vengsøytraversen

  Denne siden er vist 16212 ganger