Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Sfinxen

  H�yde: 1280 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1533 I og 1633 IV
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Sfinxen er en relativt lang og krevende tur. Innsteget er langt (7-8 km), og toppen er bratt og luftig. Sfinxen er plassert midt mellom Lakselvdalen og Steindalen, midt i et fantastisk flott Lyngenterreng. Dette er ikke primært en skitopp, men en fantastisk flott tur med innslag av ren transportgåing, luftig klyging samt endel skikjøring.

  Sfinxen er en "liten" perle av et fjell, med lang innmarsj og store fjell rundt. Til tross for sine 1280 moh, så kan Sfinxen virke liten i forhold til de mektige nabofjellene. Sfinxen ligger midt mellom Lakselvdalen og Steindalen, så anmarsjen blir lang uansett hvilket startsted som velges. Velger man Lakselvdalen som utgangspunkt, så unngår man Steindalsbreen, som kan være lumsk..

  Fra Tromsø tar det en knapp time å kjøre til Djupen. Starten er ved et grustak, parkering gjøres enten nede ved veien, eller ved enden av grustaket (hvis man er der i en helg). Etter dette så er det en lang marsj innover Ellendalen. Det er rundt 8 km (grovmålt på kart) til man står på 1055 i skaret mellom Ellendalen og Steindalen. Dalen følges til man står i skaret mellom de to dalene, opp hit er det ingen problem å gå. Fra skaret blir det brattere, ruta vi fulgte til toppen går opp langs sørryggen, som blir brattere og smalere jo lengre opp man kommer. Ski og staver bør erstattes med stegjern og isøks etterhvert. Vi hadde med tau, og valgte å bruke dette siste biten til toppen, da det er et par opptak som er relativt bratt (> 50 grader), med bratte sider ned på kantene. Den siste biten helt til topps går langs en kort egg, men her kan det ligge mye snø og det kan være litt utfordrende å se hva som er skavler og hva som er fjell. Det er ikke klatreteknisk veldig vanskelig, og man finner punkter å sikre i opp langs ryggen. Vi fant også en gammel bankebolt i fjellet som vi brukte (i tillegg til våre egne sikringer).

  På toppen er det en fantastisk utsikt, bl.a. til Steindalsbreen, Imagaisi, Ellendaltinden, Imbodentinden og mektige Nallangaisi.

  Er man ute etter ren skikjøring er nok ikke dette riktig topp, men for en flott turopplevelse med innslag av bratt og luftig klyving/klatring så er denne midt i blinken. Skikjøringen er ikke dårlig, men det er mye gåing for relativt sett lite kjøring.

  Christoph beskriver en rute der man kan slippe unna bruk av sikringsmidler. Vi har ikke prøvd denne, men den kan være verd å sjekke ut dersom man ikke ønsker å gå den luftige ryggen.

  Kart
  Kart Sfinxen

  Denne siden er vist 7976 ganger