Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Novafjellet

  H�yde: 1281 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Skånland
  Kartblad: 1332 II - Astafjorden
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Den nest høyeste toppen i Skånlandsområdet byr på flott utsikt og meget fin skikjøring hvis man velger å bestige denne på vinteren. Litt langt innsteg gjør at turen totalt sett tar noe tid (beregn 6-7 timer vinterstid), men man skal ikke velge bort denne

  Novafjellet er en av de høyeste toppene i Skånland/Evenesområdet, bare Skittendalstinden (1306) er høyere. Fjellet er sammen med Novatind (1211 moh) lett gjenkjennelig fra veien over veggfjellet. Disse to hang tidligere sammen, men et stort ras i 1936 sørget for at Novatind nå er langt mer utilgjengelig. For å komme opp på tinden kreves det klatreutstyr. Turen til Novafjellet tar noe tid, da det er noen km innsteg (5-6) før man begynner å ta høyde på alvor.

  Letteste adkomst er å ta av fra E10 i Grovfjordkrysset og kjøre ca 3 km langs riksvei 829. Parker ved veien som leder inn til forsvarets anlegg i Vassbotn. Denne veien kan følges noen hundre meter, før man må ta av og passere vaktbua på østsiden. Videre sikter man seg inn mot Novadalen, følg gjerne den flotte merkingen som Nova turlag har laget. Vel inne i dalen gir veien vider seg selv, vær oppmerksom på at dalen er omkranset av bratte sider, og at det kan gå ras her som går helt ned i dalbunnen.

  Helt innerst i Novadalen begynner man å ta høydemeter effektivt, og dalen går over i Trangdalen. Denne følger man et stykke innover, før man dreier nordover (høyre) og følger den naturlige ruten opp. Veien gir seg selv oppover, det skal godt gjøres å gå feil her sålenge været er bra. Vel oppe på toppen kan man nyte en meget bra utsikt i alle retninger; Grytøya, Rolla, Gratangsfjellene og Narvikfjellene for å nevne noe. Nedfarten holder høy klasse, Mikael af Ekenstam kaller i sin utmerkede bok, "Topptur", de øverste 600 høydemetrene for "et kanonåk". Fjellet byr på store åpne sider, med jevn og fin helling. Skikjøringen ned her er meget bra helt til man kommer ned i skoggrensen igjen, herfra og tilbake til parkeringen bærer turen mer preg av ren transportetappe. Alikevel en meget fin topp, som helt klart er verd et besøk.

  Kart
  Kart Novafjellet

  Denne siden er vist 9601 ganger