Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Stor-Kjølen

  H�yde: 790 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1534 III - Tromsø
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Stor-Kjølen er en godt synlig topp fra Tromsø der den ligger rett ovenfor Kvaløysletta. Fjellet er lett tilgjengelig, med mange relativt lette veier til topps, og kan by på fine turer både sommertid og vinterstid

  Stor-Kjølen, eller bare Kjølen som den normalt kalles, er et veldig populært turmål i Tromsø, lett tilgjengelig og ikke spesielt vanskelig å komme seg opp på. Toppen ligger riktignok på 790 moh, så man skal ikke undervurdere tiden det tar å komme seg opp. For å komme seg til topps har man en mengde veier å velge mellom, både vinterstid og sommerstid. Den korteste ruten går nok fra Finnvikdalen, man kjører et stykke opp i dalen og herfra går man rett vestover til toppen av Kjølen. Denne er grei å gå både sommerstid og vinterstid.

  En annen variant som er morsom på sommeren er å sykle opp anleggsveien som går fra Kvaløysletta opp til Mellomvannet (rød rute på kartet), veien er periodevis noe bratt, så litt trilling av sykkel må man påregne. Uansett er det morsomt på vei ned igjen. En hybridsykkel går greit, men en terrengsykkel anbefales. Fra mellomvannet følger man ryggen på østsiden av vannet til topps, her går det en god sti oppover.

  Vinterstid er det mange som benytter muligheten til å kite til toppen, da med utgangspunkt i Akselkollen (blå rute) eller fra skoggrensen under Finnlandsfjellet. Hvis man velger den siste varianten er det fint å parkere ved Blomdalelva. Hvis man er ute etter bratt og spektakulær skikjøring er nok ikke Kjølen det beste alternativet i Tromsøområdet. Man kan riktignok finne noen fine sider, men de øvrige fjellene rundt Tromsø har mye mer å by på. Om ikke skikjøringen er den fineste, så har ihvertfall toppen flott utsikt. Som det høyeste fjellet i det området har man fin utsikt til både fastlandet og de øvrige fjellene på Kvaløya.

  Kart
  Kart Stor-Kjølen

  Denne siden er vist 21837 ganger