Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • HÃ¥ja (Nipen)

  H�yde: 486 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1434 II - Tussøya
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  En liten øy på yttersia av Kvaløya med flott natur, og spektakulær utsikt fra høyeste punkt. Med sin markerte fjellformasjon skal Håja ha vært inspirasjon for arkitekten som tegnet Ishavskatedralen. Alle som er glad i kombinasjonen padling/topptur bør sette denne på lista si.

  Håja er en liten øy som ligger på yttersia av Sessøya, og er med sin karakteristiske form godt synlig fra flere fine turmål på yttersia. Fotografer som tar bilde av midnattsola fra området rundt Sommarøya har garantert denne øya med på et eller flere av sine bilder. Arkitekt Jan Inge Hovig skal etter sigende ha brukt Håjas fjellformasjon som inspirasjon da han tegnet Ishavskatedralen i Tromsø. Håja er et gammelt fiskevær, med historie helt tilbake til 1500-tallet. Nå er det ingen bosetning eller aktivitet der, og Håja er nå en del av Håja-Røssholmen landskapsverneområde, og har ilandstigningsforbud i perioden 01. mai til 15. juli. Dette gjelder alle holmer og skjær i området Vadholmen-Røssholmen, med unntak av selve Røssholmen.

  Korteste adkomst er fra Rekvika, her er det ca 9,5 km padling rundt sørsiden av Sessøya. Rundt nordenden blir det ca halvannen km lengre. En annen mulighet er å starte på Sommarøy/Hillesøy, dette blir noe lengre (rundt 11-12 km), men også dette er en meget fin padletur. Husk å ta høyde for at forholdene på yttersia kan være tøffere enn i Tromsøysundet.

  Vel fremme ved Håja (som betyr "den høye øya") er det gode muligheter for å gå i land med kajakk. Det er et par fine sandstrender som ligger beskyttet, og her er det fint å starte turen. Høyeste punkt på øya heter Nipen, og er 486 moh. Vi startet ved det ene huset som står igjen i på sletta nedenfor Kollen (294). Her gikk vi rett opp innerst i skaret (ingen sti akkurat her), før vi kom inn på en god sti som vi fulgte helt til topps. Øya har flott natur, og det er bare å nyte omgivelsene mens man går oppover. Vel oppe kommer man til toppryggen, og den bratte vestsiden. Her ser man rett ned i storhavet som bryter i klippene. På toppen er det en liten varde, pent plassert på kanten i sørvest. Her har man kjempeutsikt med storhavet i vest, Tussøya, Sommarøya og Hillesøya i sør og Sessøya, Ersfjorden og starten av Ersfjordtraversen i øst for å nevne noe.

  Toppunktet er ikke av de høyeste i området, men denne turen er fantastisk flott. Kombiner den gjerne med padling, da sitter man igjen med en veldig flott turopplevelse. Velg helst en godværsdag, slik at både padlingen og turen gir en god opplevelse.

  Tromsø Havpadleklubb har Håja som det sentrale elementet i sitt emblem

  Kart
  Kart Håja (Nipen)

  Denne siden er vist 11968 ganger