Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Rallarveien

  H�yde: 514 moh.
  Fylke: Nordland
  Kommune: Narvik
  Kartblad: 1431-IV Narvik og 1431-I Bjørnfjell
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  En fantastisk flott tur i historiske omgivelser langs en anleggsvei som ble bygget for over 100 år siden. På den tiden et teknologisk mesterverk. Turen kan gjennomføres både på sykkel og til fots, begge deler gir garantert en flott opplevelse.

  Rallarveien er en gammel anleggsvei som går fra Abisko til Rombaksbotn. Totalt er denne på 72 km, mesteparten på svensk side. På svensk side går veien i stor grad på langs av, og ganske nært bilveien, noe som gjør at opplevelsen av å være i friluft ikke blir den samme på denne biten av veien. Fra Bjørnfjell stasjon fjerner Rallarveien seg fra bilveien, og den går også over i et mer spektakulært (vår mening) terreng ned mot Rombaksbotn. Fra Bjørnfjell stasjon er det ca 15 km til Rombaksbotn, hvis man tar turen innom Katterat stasjon (anbefalt) så blir turen på rundt 18 km hver vei.

  Bygging av Rallarveien ble vedtatt i 1898 (av svenske og norske myndigheter), og i perioden 1898 til 1902 ble veien på norsk side bygd. På det meste var over 1500 arbeidere involvert i byggingen. I forhold til den tids målestokk, så var banen et teknologisk mesterverk, og ble av enkelte da omtalt som "verdens 8. underverk". Det ble bygget et eget kraftverk ved Hundalsfossen, og det var en liten by i Rombaksbotn med 500 innbyggere på det meste. I dag er det ingen byggverk igjen i Rombaksbotn (mange hustufter forsvant under en storflom i 1959), men det finnes mange gode og informative oppslag som forteller historien til Rallarveien.

  Hvert år arrangeres Svarta Bjørn-marsjen, siste helg i juni. Da går flere hundre turen fra enten Bjørnfjell, eller Katterat stasjon ned til Rombaksbotn. Hvis man planlegger å sykle denne turen, så kan det være lurt å unngå akkurat denne helgen.

  Vi har kun syklet fra Bjørnfjell stasjon og ned til Rombaksbotn, via Katterat. Vi har av den grunn ikke med beskrivelse av veien mellom Abisko og Bjørnfjell. Å komme seg til Bjørnfjell stasjon er i utganspunktet enkelt; man tar av fra E6 mellom Narvik og Bjerkvik ved Trældal, og følger E10 mot Riksgrensen. Etter knappe 27 km skal man ta av E10, og følge en grusvei inn til stasjonen. Denne avkjøringen er ikke merket i det hele tatt, så hvis man kjører og leter etter et skilt som antyder jernbanestasjon, eller Bjørnfjell e.l. så vil man kjøre forbi. Den eneste markeringen der er et skilt som sier at det er et minnesmerke etter krigen i 1940 ("Narvik 1940"). Følg grusveien ca halvannen km, så er man ved startstedet. Her går det normalt greit å finne parkering, og den morsomme delen av turen kan starte.

  I skrivende stund (august 2013) er det anleggsarbeid ved Bjørnfjell stasjon, så her er Rallarveien midlertidig lagt om. Det gjør at den første halve kilometeren eller så går i ganske ukurant terreng, men ikke fortvil! Snart kommer man inn på selve veien, og da kan man sette mer fart på syklene. Første del av veien er veldig grei å sykle, og det går fort unna. Etterhvert starter man på selve nedstigningen mot Rombaksbotn, og terrenget blir noe mer teknisk, uten at det er veldig vanskelig å sykle. Veien er hele tiden godt skiltet, så man sykler/går ikke feil her. På et tidspunkt krysser man jernbanen, dette går greit, men husk å se etter tog…

  Etter å ha syklet i overkant av 9 km, kommer man til et kryss hvor man kan ta en avstikker til Katterat stasjon. Denne avstikkeren er på 1,5 km hver vei, og er verd turen. Her ligger også Katterat fjellstue, i meget idylliske omgivelser. Hvis man planlegger med en matpause underveis, så kan denne meget godt tas her. Fra Katterat stasjon kan man sykle videre sørover på en kjerrevei inn til Hundalen, hvor Narvik & Omeng Turistforening har en hytte. Denne kjerreveien er ikke prøvd av oss, men skal etter sigende være vel verd turen.

  Etter Katterat følger man stien ned til Rombaksbotn. Stien er litt mer steinete i enkelte parti her (det går helt fint å sykle), det gjør at man fort blir litt sliten av ristingen i sykkelen. Nede i dalbunnen krysser man en bro og så gjennomføres siste bit av turen på nordsiden av elva. Til slutt kommer man ut i Rombaksbotn, i frodige og meget fine omgivelser. Her er det meget gode teltmuligeter, og ferdig rigget bålplass. Det ligger også en kai her, som muliggjør båttransport ut. Merk at dette må avtales og bestilles i forkant. Vi synes det var like fint å sykle opp igjen (etter en lang matpause).

  Vi har bare syklet denne ruten, og beskrivelsen bærer derfor preg av dette. Denne turen egner seg selvsagt også veldig godt som en fottur, hver sommer er det mange hundre som tar denne turen på historiske stier.

  Kart
  Kart Rallarveien

  Denne siden er vist 9103 ganger