Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Trollvasstind

  H�yde: 1440 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Lyngen
  Kartblad: 1634 III - Lyngen
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Et bratt og krevende fjell midt inne blant Lyngens bratteste. Dette er en krevende tur, med en lang renne med partier på rundt 40 grader. Siste bit til topps går langs en litt eksponert rygg, som normalt krever bruk av øks og stegjern. Gode forhold og ferdigheter til å ferdes i slikt terreng kreves før man legger ut på denne turen

  Dette er en krevende tur, både i form av varighet og i form av bratte og utfordrende partier. Innsteget til fjellet er noe langt, det er 4-5 km gange før man er over skoggrensa. Det er flere mulige startsted, det enkleste er nok starte ved Toften. Ta ut kurs mot Stortinddalen, og passer Trollvatnet på nordsiden. Et stykke etter Trollvatnet kan man begynne å ta litt høyde, men ikke gå for høyt i starten. Etter å ha rundet ryggen vil man se opp den 1000 høydemeter lange renna. Nå først begynner selve stigningen, og den tar sin tid. Renna blir gradvis brattere, og er over 40 grader i toppen. Det kreves dermed gode, stabile forhold og man bør ha med øks og stegjern. Mot slutten kan det være greit å ta av skiene, men det vil avhenge av forhold og personlige preferanser.

  Renna er nordvendt, så normalt vil man tilbringe mye tid i skyggen. På godværsdager er det derfor en aldri så liten åpenbaring når man kommer opp i skaret mellom Lille Isskardtind og Trollvasstind. Da får man endelig litt tid i sola igjen, og man har en helt fantastisk utsikt mot mange av Lyngens aller mektigste fjell.

  Videre herfra kan man enten gå litt inn i sørflanken til Trollvasstind på ski, og ta litt mer høyde. Siste bit til topps er uansett for bratt og eksponert til at man kan gå på ski. Alternativt så setter man igjen skiene i skaret, og bytter til stegjern her. I starten går man på sørsiden av ryggen, de siste ca 100 meter må man følge selve ryggen. Denne er ikke veldig bratt, men man er noe eksponert og man bør derfor være trygg på seg selv i slikt terreng. Turen fra skaret opp og ned igjen gjøres unna på en drøy time.

  Vel oppe er det bare å nyte utsikten fra det lille topplaået. I sør ser man Sofiatinden rett mot, lengre bak ligger Fugldalsfjellet, Jiehkkevarri m.fl. Dreier man mot øst har man baksiden av Istinden og Fastdalstinden. I nord ser man klassikere som Stortinden, Tvillingstinden og man kan også skimte Jægervasstindan og Lengangstindan.

  Veien ned igjen følger samme vei som opp. Renna ned gir bratt og flott skikjøring av beste klasse, her kan man dra på så mye man ønsker til melkesyra tar overhånd. Mot slutten av renna lønner det seg å skli over til skikjørers venstre og opp på ryggen slik at man kan utnytte høyden for å komme seg ut av Stortinddalen. Etter passering av Trollvasselva må man på med fellene igjen, og ta fatt på en litt kjedelig etappe før man til slutt kan skli ned til bilen.

  Dette er som sagt en lang tur, med litt gåing for å komme seg til foten av fjellet. Uansett anbefales denne på det varmeste. Det er en utrolig flott og krevende tur, i fantastiske omgivelser. Husk bare på å ta hensyn til forholdene.

  Kart
  Kart Trollvasstind

  Denne siden er vist 5640 ganger