Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Storgalten

  H�yde: 1219 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Lyngen
  Kartblad: 1634 IV - Lyngstuva
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Helt nord på Lyngenhalvøya ligger denne lille perlen. Storgalten er et av Lyngens mest besøkte skifjell, og man skjønner fort hvorfor når man tar turen dit. Storslått utsikt, mange muligheter for flott (og bratt) skikjøring, og relativt lett tilgjengelig.

  Storgalten ligger i Nord-Lengangen, og er en av de nordligste av 1000-meterstoppene på Lyngenhalvøya. Startsted er ved Galtdalen, like etter passering Sandneset som ligger litt over 4 mil fra fergeleiet på Svensby. Fra Tromsø tar det med andre ord litt tid å komme seg til dette fjellet, da det er ca 45 minutt å kjøre til Breivikeidet, etterfulgt av en fergetur på ca 25 minutt.

  Veien opp følger sørsiden av elva i Galtdalen i starten. Man runder nord/nordøstsiden av Lassofjellet (414), og da vil man se hele det flotte topphenget foran seg. Ruta videre går opp mot salen mellom Litlegalten og Storgalten. Vel oppe i salen, så følger man ryggen helt til topps. Her kan det av og til være avblåst og hardt, så stegjern eller skarejern kan være greit å ha med seg. Utsikten fra toppen er fantastisk. I sør har man de spisse toppene på den nordlige delen av Lyngenhalvøya, og i nord har man hav og øyer foran seg.

  Det er flere alternative veier ned, man kan følge stort sett samme vei ned som opp, som nok er den tryggeste veien ned. Det går også an å slippe seg i en mer direkte linje rett ned fra toppen, da har man et noen renner som man kan følge. Disse er bratt (over 35 grader på det bratteste), så de krever stabil snø. Vel nede i gryta (egentlig bare en stor side) under toppen kan man kjøre ned samme vei som opp, eller man kan ha litt fart og skli opp på Lassofjellet for å få med seg noen høydemeter med kjøring her.

  Kart
  Kart Storgalten

  Denne siden er vist 6807 ganger